Dankzij de gevoelige cinemablik van Bas Devos worden de kleinste observaties grootse gebaren. Wandel mee door zijn Brussel en ervaar hoe de Belgische hoofdstad wordt omgetoverd tot een fascinerend microkosmos.
Brussel heb ik altijd een fascinerende en vreemde stad gevonden. Het is een metropool vol tegenstrijdigheden. Enerzijds een warm bad voor wereldburgers, Walloniërs, Vlamingen, Europa-gezinde politici en expats, anderzijds een noodzakelijk (en niet altijd gastvrij) toevluchtsoord voor minder fortuinlijke migranten en thuisloze stadsbewoners. De contrasten op straat zijn daardoor groot, de verschillen in wijken en buurten nog groter. Het is een stad die zich makkelijk laat reduceren tot sensationele krantenkoppen, een plek waar de beoogde multiculturele smeltkroes zogenaamd mislukt is.
Het is een “failed state,” stelde regisseur Bas Devos ooit toen ik met hem door Brussel wandelde om het voor Filmkrant over zijn vorige film Ghost Tropic (2019) te hebben. Die film was een nachtelijke wandeling door de stad. Ook in het datzelfde jaar uitgebrachte Hellhole laat Devos een kritisch beeld van Brussel zien, terwijl beide films ondertussen ook liefde voor zijn stad ademen. Alleen de meest aandachtige bewoners van een stad kunnen hun thuisplaats tegelijkertijd zo afkeuren en bewonderen, en Devos doet dat op de meest bijzondere manieren in zijn films. “Zie je hoe waanzinnig deze stad is en hoe ze tegelijkertijd het leven hier in stukken knipt?”, merkte hij op tijdens onze stadswandeling.
Met Here — een favoriet op de afgelopen Berlinale — laat Devos dat haast ongrijpbare fenomeen zien. Brussel is hier een stad van verbinding en van los zand. Die dualiteit zit gevangen in hoofdpersonage Stefan (Stefan Gota), een zachtaardige Roemeense bouwvakker die tijdens de zomerstop een al te lang uitgestelde trip terug naar Roemenië voorbereidt. Hij is een einzelgänger met insomnia. ‘s Nachts loopt hij in zijn eentje door de stad en ziet hij Brussel als de liminal space die het is: een ongrijpbare plaats, altijd ergens tussenin.
De stad reflecteert zo ook de toestand van Stefan. Hij is stadsbewoner en buitenstaander, burger en immigrant, Brusselaar en Roemeen, tevreden met zichzelf en nog steeds zoekende. De bedachtzame cinematografie — bij Devos bijna altijd in 4:3 kaders — gaat met hem mee op dat onderzoek naar zijn identiteit en zijn positie binnen zijn steeds weer veranderende omgeving.
Devos weet cinema te bouwen met de kleinste bouwsteentjes. Een ontmoeting tussen Stefan en Shuxiu (Liyo Gong), een Chinese bioloog die het mos dat in Brussel groeit onderzoekt, snijdt in Here een nieuwe dimensie aan. Het microscopische niveau van het mos, bevolkt door allerlei organismen die het naakte oog niet kan waarnemen, wordt een prachtige metafoor voor het leven in de stad zelf. En net als alles in de natuur is de relatie tussen de twee bijzondere zielen van Stefan en Shuxiu complex, gelaagd en haast elementair. Het doet denken aan de meet cute van een romkom, maar tegelijkertijd is het zo veel meer dan dat.
Dat is eigenlijk wat Here de hele tijd is: een film over kleine dingetjes die heel groots aanvoelen. Zo wordt een pan soep, gemaakt met alle restjes uit de koelkast, een prachtig symbool voor comfort en genegenheid. Ondertussen lijkt een nachtelijke wandeling hier op een spirituele reis, en voelt een ontmoeting tussen twee dolende zielen als een levensveranderende gebeurtenis van kosmische proporties. En Brussel? Dat voelt, net als het mos, als haar eigen universum, waar je dankzij deze heerlijke film in mag ronddwalen, om je samen met Devos te verwonderen over al die inherente contradicties die bij het leven horen.
Hugo Emmerzael
LINKS
- Mijn interview met Bas Devos gaat eigenlijk over Ghost Tropic, maar veel van de observaties van de filmmaker zijn ook van toepassing op Here.
- Inmiddels ook benieuwd naar Ghost Tropic? De film is te zien via myLum, het VOD-platform van filmdistributeur Lumière.
- De “beste film ooit gemaakt” speelt zich ook af in Brussel. Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce, 1080 Bruxelles 1975 van de Belgische regisseur Chantal Akerman staat bovenaan de meets recente ‘The Greatest Films of All Time’-lijst van gerenommeerd filmkritisch instituut Sight & Sound.
- Liyo Gong maakt haar acteerdebuut in Here. Achter de schermen werkt ze als filmeditor en als deejay. Haar mixes zijn divers, creatief en extreem opzwepend, en haar NTS Radio shows laten een geweldige waaier van experimentele, enerverende en elektronische muziek horen.
Amsterdam
zondag
27 augustus
Randprogramma
Vanaf 14:00
Stenen Hoofd
Amsterdam
Kunstinstallaties, bowlingbaan en ander vermaak
Op het festivalterrein is er van alles te beleven!
Het festivalterrein met bar en foodtrucks op het Stenen Hoofd opent deze zondag al om 14:00 uur i.v.m. Pluk MINI.
Middagprogramma: Pluk MINI
14:00 – 17:30
Stenen Hoofd
Amsterdam
Pluk MINI 2023: kindereditie van Pluk de Nacht
De achtste editie van Pluk MINI is net als alle voorgaande edities gratis toegankelijk voor kinderen en hun ouders, oppassers, verzorgers, opa’s én oma’s.
In de circustent kunnen kinderen genieten van Stip en Vlek, een serie over twee geinige konijnen die in korte verhalen bewijzen dat het samen veel leuker (en gekker) is dan alleen. Buiten de tent kan er heerlijk gespeeld worden op het Stenen Hoofd. Je hebt voor Pluk MINI geen kaartje nodig!
Openlucht filmprogramma
Vanaf 21:30
Stenen Hoofd
Amsterdam
Short
deze titel maken we binnenkort bekend
Here
Bas Devos | België | 82′
Dankzij de gevoelige cinemablik van Bas Devos worden de kleinste observaties grootse gebaren. Wandel mee door zijn Brussel en ervaar hoe de Belgische hoofdstad wordt omgetoverd tot een fascinerend microkosmos.
vrijdag
25 augustus
Randprogramma
Vanaf 18:00
Stenen Hoofd Amsterdam
Kunstinstallaties, bowlingbaan en ander vermaak
Op het festivalterrein is er van alles te beleven!
Het festivalterrein met bar en foodtrucks op het Stenen Hoofd opent dagelijks om 18:00 uur.
Openlucht filmprogramma
Vanaf 21:30
Stenen Hoofd Amsterdam
Short
deze titel maken we binnenkort bekend
Peak Season
Steven Kanter, Henry Loevner | Verenigde Staten | 82′
Twee New Yorkse yuppen komen naar een pittoresk plaatsje in de natuur om te ontsnappen aan hun drukke leven. Als haar verloofde wordt teruggeroepen voor werk, blijft Amy alleen achter om de omgeving te verkennen, rondgeleid door natuurgids Loren.
De Stille Nachtclub
Na de film
Circustent
Silent Disco in de tent
Verschillende DJ’s